
Wat is muziektherapie?
Bij muziektherapie worden muzikale interventies zoals (samen) improviseren, luisteren naar muziek, componeren, spelen, zingen of bewegen op muziek, methodisch ingezet om individuele doelstellingen te bereiken.
Doelstellingen zijn gericht op verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied.
De muziektherapeut gebruikt muziek om de mogelijkheden en het handelen van de cliënt te versterken binnen de therapeutische context. Daarbij stimuleert de therapeut een overdracht van die mogelijkheden naar andere levensgebieden van de cliënt.
Muziektherapeutisch onderzoek, in combinatie met (muziek)neurologie, (muziek)psychologie en (muziek)cognitie, onderbouwt de effectiviteit van muziektherapie bij diverse problematieken en stoornissen.
(Beroepscompetentieprofiel Vaktherapeutische Beroepen, 2020)
Waarom muziek(therapie)?
Muziek zet aan tot bewegen, verbindt, roept herinneringen -en gevoelens op. Het (luisteren en/of maken) activeert -en beïnvloedt meerdere hersengebieden.
Muziektherapie is een laagdrempelige, ervaringsgerichte, non-verbale therapie (zo’n 93% van de communicatie is non-verbaal!).
“You can discover more about a person in an hour of play, than in a year of conversation.”